לפניכם משימת כתיבת סקירה ממזגת מהירה וממוקדת, שנועדה להקנות לכם את התבנית של הסקירה (זוהי השיטה הטובה ביותר ללמוד איך לכתוב סקירה ממזגת – כך אני מאמין, וכתבתי על כך בפירוט כאן). הטקסטים קלים, המשימה פשוטה. בעצם, יש פה שתי משימות אפשריות על אותם טקסטים מה שיחדד אצלכם את ההבנה שהכול תלוי בנושאים בטקסטים שבהם אנחנו צריכים להתמקד.
מומלץ לבחור את אחת המשימות ולבצע אותה, ואחרי כן לעשות את המשימה האחרת. הטקסטים הם אותם טקסטים – שניים במחיר אחד:)
משימות כתיבת הסקירה הממזגת
משימת כתיבה ממזגת 1: כתבו על פי שני המאמרים סקירה בנושא נמלת האש הקטנה. בסקירה הציגו את הסיבות להתפשטותה של נמלת האש הקטנה בישראל ואת הבעיות שהיא גורמת. כתבו בין 50 ל-150 מילים. ציינו את מקורות המידע בגוף הסקירה ובסופה (ביבליוגרפיה).
משימת כתיבה ממזגת 2: כתבו על פי שני המאמרים סקירה בנושא נמלת האש הקטנה. בסקירה הציגו את מאפייניה של נמלת האש הקטנה, את תהליך ההתפשטות שלה בישראל ואת הדרכים לעצור אותו. כתבו בין 100 ל-200 מילים. ציינו את מקורות המידע בגוף הסקירה ובסופה (ביבליוגרפיה).
הטקסטים
מאמר א: לך אל נמלת אש, עצל, כי זה כל מה שנשאר לך[1]
הכול התחיל במטען עצים תמים שעשה את דרכו בספינה מאמריקה הדרומית לישראל. על אחד העצים תפסו טרמפ כמה נמלים קטנטנות בגון דבש, ביניהן מלכה. העצים הורדו לחוף, הובאו ליעדם – יישובים בעמק הירדן, והנמלים יחד איתם.
לא עבר זמן רב, ותושבי האזור החלו חשים מפעם לפעם מעין עקיצות דוקרות ושורפות, כעין כוויות. הם גילו שהעוקצות הן נמלים זערוריות מזן לא מוכר. בשפת העם החל הזן הזה להיקרא "נמלת האש הקטנה". אנשים מסוימים אף גילו תגובה אלרגית כלפי העקיצות ונזקקו לטיפול רפואי.
אם לא יינקטו פעולות בעניין, נמלת האש הקטנה תהפוך בשנים הקרובות למין הנמלים היחיד כמעט בישראל. למרות קוטנו מדובר בזן נמלים אכזרי ואגרסיבי, שאין לו כאן אויבים טבעיים, וכך הוא מתרבה באין מפריע. יתרה מזאת: גם קינים שונים של נמלת האש הקטנה אינם נלחמים זה בזה, כמנהגן של נמלים אחרות. משמע, אפילו הן אינן אויב טבעי של עצמן. כששתי מטריות ההגנה האלה פרושות מעל מין נמלים תוקפני, איזה סיכוי נשאר לאוכלוסיית הנמלים המקומית?
ואם לא די בכך, בגלל זערוריותן הן חומקות מעין האדם, ומנצלות אותו כדי להתפשט למרחקים. אם במטען עצים מיבשת ליבשת, אם על ידי בניית קינים בתוך עציצים במשתלות, וקבלת טרמפ חינם לגינות ולבתים בכל רחבי הארץ.
ארץ ישראל ידועה עוד מימי קדם במגוון הנמלים הפנטסטי שבה. אם לא יינקטו צעדים דרסטיים כנגד נמלת האש הקטנה, מן המגוון הזה לא יישאר הרבה. אם נתעצל כעת, נכדינו יכירו נמלה אחת ויחידה – נמלת האש הקטנה והלא סימפטית.
מה אפשר לעשות? דרך פעולה אחת היא הגברת המודעות הציבורית לנמלה. אם תושבי ישראל יהיו ערניים להופעת הנמלה, הם ישתדלו למנוע את התפשטותה. חשיבות מיוחדת נודעת לרכישת שתילים ממשתלות שנבדקו ונמצאו נקיות מנמלת האש. דרך נוספת היא הדברה מסיבית של הנמלה באמצעות חומרים כימיים כאלה ואחרים, אזור אחר אזור, עד שתיכחד.
[1] מעובד ע"פ ד"ר דבורה שרעבי, לך אל נמלת אש, עצל, כי זה מה שנשאר לך. אתר אקומקו, 11 בפברואר 2023 .ecomeko.co.il
מאמר ב: כוחה של האחידות[2]
מי היה מאמין שהמין הפולש האגרסיבי והמציק ביותר בישראל אינו אלא חרק זעיר באורך של פחות מ-2 מילימטר, איטי להפליא, שכמעט אינו נראה לעין מחמת צבע הדבש הקלוש שלו? נעים להכיר: נמלת האש הקטנה, אחת מ-100 המינים הפולשים הגרועים בעולם. מין תוקפני וחסר מעצורים שלא רואה אף אחד ממטר.
נמלי האש הפכו לחרק הדומיננטי ביותר בכל אזור אליו הגיעו, מחסלות בשיטתיות עשרות מינים של חרקים ופרוקי רגליים ותופסות את מקומם. בכך הן גרמו וגורמות לשינויים מרחיקי לכת באקולוגיה של ארצנו, שכן אותם חרקים שהן מכחידות הן לא פעם החוליה הראשונה בשרשרת המזון של בעלי חיים רבים.
כוחה הגדול של נמלת האש הקטנה הוא באחידותה. מבדיקות שנערכו עלה שכל נמלי האש בכל רחבי הארץ נושאות מטען גנטי זהה. כולן צאצאיות משובטות של מלכה אחת וזכר אחד. המשמעות של הנתון הזה היא שכולן משפחה אחת. בישראל לעולם לא תראו קרב מר ניטש בין נמלי אש מקינים שונים. כולן ערבות זו לזו, ויחד הן כובשות את הארץ, צעד אחר צעד.
הגורם היחיד שביכולתו לצמצם ואולי אף לעצור את התפשטות נמלת האש הקטנה הוא מי שהביא אותה לכאן – האדם. משרדי הממשלה כבר מודעים לבעיה מזמן ואף נקטו כנגדה מספר צעדים, כגון זיהוי מאות משתלות בארץ שנגועות בנמלה ופרסומן לצרכנים כדי שיימנעו מלקנות בהן ולהכניס צמחים נגועים לגינתם. אפשרות נוספת שניתן להעלות על הדעת היא ייבוא נמלי אש ממשפחות אחרות, כדי שנמלי אש יתחילו להילחם בינן לבין עצמן וכך ירסנו את עצמן.
[2] יהושע יָעֵן, כוחה של האחידות. זו הארץ, גליון 51, אוגוסט 2020, עמ' 7.
הצעה לפתרון הסקירה הממזגת
משימת כתיבה ממזגת 1
טבלה לסידור נתונים
(זהו כלי עזר מומלץ לפתרון השאלה. בבגרות כדאי (אך לא חובה) להשתמש בטבלה בדפי הטיוטה בלבד).
שרעבי (2023) | יען (2020) | |
הסיבות להתפשטות | 1. נמלת האש היא אגרסיבית ומשמידה נמלים אחרות. 2. לנמלת האש אין אויבים טבעיים בארץ. 3. נמלי האש בארץ אינן נלחמות זו בזו. 4. בזכות קוטנן נמלי האש יכולות לנצל את האדם לשם התפשטותן, למשל במטעני עצים ובעציצים. | 1. V 2. – 3. V 4. – |
הבעיות | 1. הנמלים עוקצות בני אדם ואף עלולות לגרום לתגובה אלרגית. 2. נמלי האש פוגעות עשויות להכחיד מיני נמלים אחרים. | 1. – 2. – 3. נמלי האש מכחידות חרקים מקומיים. |
הצעה לפתרון:
בשנים האחרונות מתפשט בישראל זן של נמלים קטנטנות הקרויות "נמלת אש". במאמר זה נדון בסיבות להתפשטותה של נמלת האש ובבעיות שהיא גורמת.
הסיבות להתפשטות נמלת האש
שרעבי (2023) ויען (2020) מציינים כי נמלי האש הן אגרסיביות ומשמידות נמלים אחרות. לעומת זאת, להן דווקא אין אף אויב טבעי (שרעבי, 2023) ואפילו הן עצמן אינן נלחמות זו בזו קן כנגד קן (שרעבי, 2023 ויען, 2020). לדברי שרעבי (2023) ההתפשטות שלהן נרחבת גם בזכות קוטנן, המאפשר להן לנצל את האדם לשם התפשטותן, למשל במטעני עצים ובעציצים.
הבעיות שגורמת נמלת האש
ההתפשטות הזאת של נמלת האש בישראל היא בעייתית מכמה בחינות. שרעבי (2023) מסבירה כי הנמלים עוקצות בני אדם ואף עלולות לגרום לתגובה אלרגית. מעבר לכך, נמלי האש מכחידות מיני נמלים אחרים (שרעבי, 2023) וחרקים מקומיים (יען, 2020).
ביבליוגרפיה
יען, י' (2020). כוחה של האחידות. זו הארץ, גליון 51, עמ' 7.
שרעבי, ד' (2023). לך אל נמלת אש, עצל, כי זה מה שנשאר לך. אתר אקומקו, .ecomeko.co.il
משימת כתיבה ממזגת 2
טבלה לסידור נתונים
(זהו כלי עזר מומלץ לפתרון השאלה. בבגרות כדאי (לא חובה) להשתמש בטבלה בדפי הטיוטה בלבד).
שרעבי (2023) | יען (2020) | |
מאפיינים | 1.קטנות. 2. עוקצות. 3. אגרסיביות. 4. אינן תוקפות את בנות מינן. | 1.V 2.- 3.V 4. V 5. איטיות. 6. בצבע דבש. |
תהליך ההתפשטות | 1.נמלי האש הגיעו מדרום אמריקה לישראל בתוך מטען עצים. 2. בתוך ישראל הנמלים מתפשטות מאזור לאזור בעיקר דרך עציצים שנמכרים במשתלות. 3. בכל מקום שנמלי האש מגיעות אליו הן מחסלות מינים מקומיים ותופסות את מקומם. | 1. – 2.V 3. V |
דרכים לעצירת ההתפשטות | 1. הגברת המודעות בציבור לבעיה. 2. רכישת שתילים רק ממשתלות הנקיות מנמלת אש. 3. הדברה מסיבית ועקבית. | 1.- 2.V 3.- 4. ייבוא נמלי אש ממשפחות אחרות. |
הצעה לפתרון:
בשנים האחרונות מתפשט בישראל זן של נמלים הקרוי "נמלת אש". במאמר זה נציג את מאפייניה של נמלת האש, את תהליך ההתפשטות שלה בישראל ואת הדרכים לעצור אותו.
מאפייני נמלת האש
שרעבי (2023) ויען (2020) מתארים את נמלי האש כנמלים קטנות ואגרסיביות אשר נמנעות מלתקוף את בני מינן. יען (2020) מציין גם כי הן איטיות וצבען כצבע הדבש. כמו כן, לדברי שרעבי (2023) נמלים אלו עוקצות.
תהליך התפשטות נמלת האש בישראל
שרעבי (2023) מספרת כי נמלי האיש הגיעו מדרום אמריקה לישראל בתוך מטען עצים. לאחר מכן הן התפשטו מאזור לאזור בתוך ישראל בעיקר דרך עציצים שנמכרים במשתלות, ובכל מקום שהגיעו אליו חיסלו את המינים המקומיים ותפסו את מקומם (שרעבי, 2023 ויען, 2020).
דרכים לעצירת התפשטות נמלת האש
על אף התפשטותה הנרחבת של נמלת האש, ישנן דרכים לעצור אותה. הן שרעבי (2023) והן יען (2020) ממליצים לרכוש שתילים רק ממשתלות הנקיות מנמלת אש. שרעבי (2023) מציעה גם להגביר את המודעות הציבורית לבעיה וכן לנהל הדברה מסיבית ועקבית. לפי יען (2020) יש לשקול את הרעיון לייבא לישראל נמלי אש ממשפחות אחרות, שיילחמו במשפחה הנוכחית שבארץ וירסנו אותה.
ביבליוגרפיה
יען, י' (2020). כוחה של האחידות. זו הארץ, גליון 51, עמ' 7.
שרעבי, ד' (2023). לך אל נמלת אש, עצל, כי זה מה שנשאר לך. אתר אקומקו, .ecomeko.co.il