שבעת הבניינים: מה הם בכלל ולמה צריך כל כך הרבה?

כאשר אנחנו מדברים על תבניות – הן בעולם הפועל והן בעולם שם העצם – מדובר בעצם בקונסטרוקציה בעלת שלושה מרכיבים:

  1. אותיות מוספיות.
  2. תנועות.
  3. דגשים.

לתוך אלו יוצקים את אותיות השורש. את תבניות הפועל נהוג להציג בצורת העבר נסתר של הפועל, וכן נהוג להשתמש באותיות פ-ע-ל לציון אותיות השורש. אותיות אלו הן בחירה בעייתית בעברית, והגיעו אלינו מן הדקדוק הערבי, אבל מכיוון שהן מקובלות בעולם הדקדוק מקצה לקצה, נשתמש בהן גם אנחנו.

מה הם שבעת הבניינים?

שבעת הבניינים הם: פעל (נקרא גם בניין קל), נפעל, פיעל, פועל, הפעיל, הופעל, התפעל. לבניין פעל שייכות מילים כגון אכל, ירד, נשם וכדומה. לבניין פיעל שייכות סיפר, דיבר, שילם, ניער. לבניין התפעל שייכות התלכד, התפרץ והזדנב.

שבעת הבניינים בגזרות

בשורשים מסוגים שונים (שורשים השייכים לגזרות) עשויים הבניינים לפשוט צורה וללבוש צורה מעט שונה. לשם משל, שורשים הפותחים בי' יבואו בבניין הפעיל על פי רוב עם ו' חלומה בראש השורש (ישב – הוֹשיב).

משמעויותיהם של שבעת הבניינים

הבניינים נושאים איתם משמעויות. חלק מן המשמעויות הן מובהקות, וחלקן פחות. המשמעויות המובהקות ביותר הן שבניין פעל (קל), בניין פיעל ובניין הפעיל הם פעילים – אקטיביים, ושבניין פועל, בניין הופעל, וגם בניין נפעל בדרך כלל – הם סבילים – פסיביים. כמו כן, ברוב המקרים (אך לא בכולם) בניין פעל ובניין נפעל יתארו את אותה הסיטואציה, משתי זוויות מבט – פעיל וסביל. כנ"ל לגבי פיעל ופועל, וכן לגבי הפעיל והופעל.

משמעויות מוחלטות פחות הן:

  1. בניין התפעל – בניין חוזר, כלומר מתאר מצב שבו מי שמבצע את הפעולה הוא גם זה שמקבל אותה (הפעיל והסביל יחד). למשל: התרחץ – רחץ את עצמו. התלבש – הלביש את עצמו. התרחק – הרחיק את עצמו ועוד דוגמאות רבות.
  2. בניין הפעיל – בניין גורם, כלומר מתאר גרימה של הפעולה למישהו אחר. למשל: הלביש – גרם שמישהו יהיה לבוש. האכיל – גרם שמישהו יאכל. השכיח – גרם שמישהו ישכח.
  3. בניין הפעיל – בניין המתאר תהליך שינוי: הצהיב – נעשה צהוב. הבשיל – נעשה בשל.
  4. בניין פיעל ובניין הפעיל – בדרך כלל מתארים פועל יוצא, כלומר פועל שדרוש לו מושא, פועל המתבצע באדם אחר או בחפץ אחר: שיגע את. פיטר את. סיפר על. טיפל ב.
  5. בניין פיעל – לעתים משמש להוספת הדגשה וכוונה לפועל קיים בבניין פעל. למשל: שבר – שיבר. חשב – חישב.
  6. בניין נפעל ובניין התפעל – בניינים הדדיים, כלומר שהפעולה זקוקה לשני אנשים שיבצעו את אותו הדבר בו זמנית כדי להתרחש: התחבק. התנשק. התחתן. התנגש. נלחם. נאבק. נפגש.
  7. בניין התפעל – בניין המתאר פעולות הנעשות מתוך עצמן, מאליהן. ללא גורם חיצוני וללא השפעה על גורם חיצוני. התלהב. התפטר. התנמנם. הזדמן.
תמונה של יוחאי אורלן

יוחאי אורלן

תמונה של יוחאי אורלן

יוחאי אורלן

אני אוהב מילים. חוקר אותן, ממשש אותן, לש אותן, יוצר בהן - וגם מלמד אותן. משמש כמורה לעברית בישיבה התיכונית מצפה רמון, וגם באתר הלימודים הטוב בארץ "גול". מעבר לכך אני מנהל את ערוץ היוטיוב הגדול בישראל בנושאי עברית, ונהנה במיוחד מלפצח פסוקים בתנ"ך, ומלכתוב סיפורים. המון.

בניין נפעל – פעיל או סביל?

בניין נפעל נחשב לילד הרע של שבעת הבניינים. בכל סדר שמנסים לערוך בשבעת הבניינים הוא תמיד יוצא חריג, תמיד דורש התייחסות מיוחדת: מאתגר להטיה, מאתגר

קרא עוד »