במאמר המקיף שלי על כתיבת סקירה ממזגת הדגשתי את חשיבותם של חומרי תרגול נכונים להקניית הנושא. אז הנה אחד כזה…
זוהי משימת סקירה ממזגת שמומלץ מאוד לתרגל אותה בכיתה. היא קלה, מהירה ומבהירה את עקרונות הכתיבה הממזגת באופן נהדר. ניתן להוריד את המשימה כקובץ pdf כאן.
משימת הסקירה הממזגת:
בבית ספרכם נערך סמינריון בנושא בריאות שבו כל תלמיד הציג נושא בריאותי אחד. אתם התבקשתם להכין סקירה בנושא נשימה נכונה. בסקירה הציגו את חשיבות הנשימה ואת הדגשים לנשימה נכונה. הסתמכו על שני המאמרים, וכתבו בין 50 ל-150 מילים. ציינו את מקורות המידע בגוף הסקירה ובסופה (ביבליוגרפיה).
מאמר א: נשימה נכונה על קצה המזלג
מעובד ע"פ ד"ר פנינה בקשי, נשימה נכונה על קצה המזלג, אתר רענן, מרץ 2005 raanan.org.il.
הנשימה היא אחת הפעילויות האנושיות המעניינות ביותר. מצד אחד הגוף מבצע אותה לרוב "על טייס אוטומטי". איננו נדרשים להיות מודעים לנשימה כדי לנשום, בניגוד למשל לאכילה שהיא פעילות שנעשית מתוך בחירה אקטיבית. מצד שני, הנשימה אינה דומה לפעימות הלב ולפעילותה של מערכת העיכול למשל, שבהן איננו שולטים כלל. את הנשימה ניתן להאט, למהר, להעמיק, להשטיח ואפילו לעצור לזמן מה – אבל אם נשכח ממנה ונניח לה, היא תקרה בכל זאת. למשל, בזמן השינה גופנו דומם אך נושם.
נשימה מודעת היא כלי עוצמתי לחיים שכדאי לכל אחד להכיר. כאשר מעניקים תשומת לב לנשימה ונושמים נכון, הגוף מקבל יותר חמצן וכתוצאה מכך כל תפקודיו משתפרים. מדענים גילו שנשימה נכונה עשויה לחדש חלקים במוח שלא תפקדו במשך שנים! לנשימה האיכותית יש גם אפקט מרגיע. לא לחינם נפוץ בסלנג המונח "תנשום", שנהוג לומר לאדם לחוץ או רגוז במיוחד.
רוב האנשים סבורים שתהליך הנשימה כולל שני שלבים בלבד – נשימה ונשיפה. האמת היא, שנשימה מודעת מבחינה בין ארבעה שלבים בתהליך הנשימה: נשיפה, שהייה עם ריאות ריקות, נשימה, ואז שהייה עם ריאות מלאות וחוזר חלילה. חשוב להשתהות מעט גם בשני שלבי הקיצון – לא לשאוף מיד כשהריאות מתרוקנות, ומאידך לא לנשוף מיד כשהריאות מתמלאות.
המלצה נוספת היא לנשום דרך האף, כיוון שמערות האף והשערות שבתוכן מסננות את האוויר ומתאימות אותו לטמפרטורת הגוף. כמו כן, מוטב לנשום לתוך הבטן ולא לחלק העליון של הריאות.
מאמר ב: תנשוף, אחי, תנשפי, אחותי
ברגע זה, שבו אתם קוראים מילים אלו, אתם עושים פעולה נוספת: נושמים. הנשימה מספקת לגוף את הצורך המיידי ביותר שלו מהסביבה – חמצן. נוכחות של חמצן נקי בכמות מספקת בדם היא חיונית לתפקודי הגוף, ואף מגנה עליו מפני מחוללי מחלות שונים – חיידקים, וירוסים ורעלים למיניהם.
נשמע פשוט לנשום, נכון? ובכל זאת, רבים מאיתנו אינם נושמים באופן אופטימלי. למעשה, תהליך נשימה רצוי כולל ארבעה שלבים: נשיפה, מנוחה בריאות ריקות, שאיפה, והחזקת האוויר בריאות מלאות. מכל השלבים הללו, יש לשים דגש מיוחד על הנשיפה ועל המנוחה שאחריה, שדווקא אותן אנו נוטים להזניח. חשוב להבין שבלי ריקון הריאות עד הקרקעית, יישאר פחמן דו חמצני רעיל בריאות, וגם הנשימה הבאה תהיה אפקטיבית פחות.
לכן, כאשר אומרים לנו לנשום, אנחנו צריכים לתרגם את זה בראש קודם כל ל"תנשוף". אחרי נשיפה איכותית, תבוא כמעט מעצמה נשימה איכותית לא פחות.
הצעה לפתרון
טבלה לסידור נתונים
(זהו כלי עזר מומלץ לפתרון השאלה. בבגרות כדאי (אך לא חובה) להשתמש בטבלה בדפי הטיוטה בלבד).
בקשי (2005) | למבורגיני (2020) | |
חשיבות הנשימה | – נשימה מספקת לגוף חמצן שבעקבותיו כל תפקודיו משתפרים. – נשימה איכותית עשויה לחדש חלקים במוח שלא תפקדו זמן רב. – לנשימה יש אפקט מרגיע.
| – V
– –
– – – נשימה מגנה מפני מחוללי מחלות כגון וירוסים וחיידקים. |
דגשים לנשימה נכונה | – יש להקפיד גם על שהייה מסוימת בין הנשימה לנשיפה. – רצוי לנשום דרך האף. – רצוי לנשום לתוך חלל הבטן.
| – –
– – – – – יש להקפיד על נשיפה. |
הצעה לסקירה הממזגת:
תהליך הנשימה הוא אחד התהליכים החיוניים ביותר לגוף. בסקירה זו נסביר את חשיבות הנשימה ונציין דגשים אחדים לנשימה נכונה.
חשיבות הנשימה
בקשי (2005) ולמבורגיני (2020) מסכימים כי נשימה מספקת לגוף חמצן שבעקבותיו כל תפקודיו משתפרים. לדברי למבורגיני (2020) נשימה עשויה גם להגן מפני מחוללי מחלות כגון וירוסים וחיידקים. בנוסף, נשימה איכותית עשויה לחדש חלקים במוח שלא תפקדו זמן רב ויש לה אפקט מרגיע (בקשי, 2005).
דגשים לנשימה נכונה
לצד זאת, בקשי (2005) ולמבורגיני (2020) עומדים על כך שעל מנת לקבל את מלוא התועלת מן הנשימה יש לדעת לנשום נכון. מבחינת רכיבי תהליך הנשימה, למבורגיני (2020) מדגיש שיש להקפיד במיוחד על נשיפה ממושכת. בקשי (2005) מוסיפה כי נודעת חשיבות גם לשהייה מסוימת בין הנשימה לנשיפה. כמו כן, לדעתה רצוי לנשום דרך האף ולתוך חלל הבטן.
ביבליוגרפיה
בקשי, פ' (2005). נשימה נכונה על קצה המזלג. אתר רענן .raanan.org.il
למבורגיני, י' (2020). תנשוף אחי, תנשפי אחותי. חיים טובים, גיליון 198, עמ' 13.ה